Pare atat de evident pentru toata lumea ca daca ai bani, iti poti permite multe. Multe lucruri, printre care si o masina mai rapida cu care ajungi mai repede la destinatie. In loc sa ajung intr-o ora, am ajuns in 20 de minute. Am castigat 40 de minute, nu-i asa? Totusi, daca nu m-as fi grabit sa ajung la destinatie, as fi avut timp sa-mi acordez atentia mai in profunzime pe aceasta problema. As putea descoperi de exemplu ca, pe durata calatoriei, am perceput mai putin de o treime din peisaj, din semnele de circulatie, din propriile ganduri, din cuvintele si sentimentele impartasite de ceilalti, din semnele pe care corpul mi le transmite. Tot ce am facut a fost sa-mi accelerez propria viata, s-o ingramadesc in mod nefiresc intr-o durata mai scurta de timp iluzoriu. Mi-am fortat atentia, metabolismul si reactiile de o ora intr-un interval de 3 ori mai mic. Poate ca doar o astfel de calatorie in viata n-ar face mare diferenta. Dar cand devine un proces zilnic, rezultatele pot fi devastatoare.

Din ce in ce mai multa lume vorbeste despre stres, dar nimeni nu-i cunoaste definitia. Cel putin din punct de vedere biologic. Intr-o nota generala, stresul ar putea fi definit ca un cumul de factori ce dezechilibreaza. Ceva ce scoate din starea de echilibru. Ce inseamna insa echilibru biologic? Ce inseamna de fapt “jet lag”?

Ma intorc la timpul cumparat cu bani. Foarte multi adolescenti isi doresc un job, cat mai devreme posibil. Isi doresc banii lor, independenta fata de de parinti, si viseaza sa-si cumpere lucruri. Idolii actuali au multe lucruri, si isi permit o groaza de activitati care costa bani. Ba chiar ajung sa fie convinsi ca doar asa poti avea o viata interesanta. Dar ce au obtinut de fapt? Au calatorit in timp si au devenit maturi inainte de vreme. Au facut un fel de pact, inspirat de catre idoli, pentru a avea acea viata interesanta si plina de experiente tridimensionale. Au crescut intr-un an cat altii in zece. Iar Fat-Frumos al nostru din poveste ajunge sa moara de cancer la 20 de ani in lumea reala.

Intr-adevar, timpul costa. Joaca cu timpul are pretul ei. Si cum multi credem ca banii cumpara orice, am ajuns sa punem eticheta pretului pe timp. Iar pe eticheta scrie cu cifre mari 9,99 lei, iar mai jos, cu litere invizibile “plus 40 de minute din viata”.

Cine ia timpul in serios se va uita cu atentie la eticheta, o va intoarce pe toate fetele, ba chiar o va citi relaxat, cu picioarele in sus.