Cum spune si titlul, urmeaza cateva reflectii in legatura cu reflexia luminii. La origine, cele doua expresii nu sunt separate, insa, in limba folosita de moldoveni descurcareti ca mine, le-am dat specializari distincte. Dar tot despre lumina este vorba; despre ce altceva ar putea fi vorba? Daca lumina vazuta prin cei doi ochi in exterior poarta semnul crucii inclinate, lumina interioara a reflectiei poate ghida catre intelegerea lectiei. Tot semnul X poarta si un termen oarecum infratit, si anume reflexul. Reflexul este studiat de medici, cu ciocanelul la genunchi, de sportivi cu racheta in mana sau de psihologi in tipare comportamentale. Ce-mi plac enumerarile astea… Si programatorii il folosesc in munca lor, in linii de cod incepute cu “daca” si continuate cu „atunci”. Reflexul conditionat, invatat, cum ar fi cel in care afisand de multe ori un om frumos langa un produs, ma va determina, prin repetitie, sa ajung sa cred ca voi deveni si eu vreo frumusete daca ma ung cu uleiul din borcan. Si asta dupa ce toata tineretea m-am uitat la personaje alese pe spranceana, patratele pe abdomen sau lungimea genelor. Alta enumerare. Si dupa ce imi formez o imagine din asta conditionata, cu eroul pe post de idol, ma uit in oglinda, simt din reflex dezamagirea, si pun mana pe borcan. Uneori este vorba chiar despre o sticla.

Tot ref. la niste lectii, se pare ca imaginile pe care le vad atunci cand tin pleoapele inchise, lumina din interior cum ar veni, ar face parte din alte dimensiuni. Dimensiunile viselor, imaginatiei sau a tuturor posibilitatilor, in care apasarea curgerii timpului sau a gravitatiei dispar, si gandul zboara mai liber. Dar, pentru ca sunt la inceput, reflexele trimit tot felul de semnale: “Hai, lasa visarea ca te vede sefu’ cum dormi” sau “Ah, ce ma mananca genunchiul stang, parca mi-e putin foame, stai sa vad intai daca am primit vreun mesaj, oare cat e ceasul?”

Calatoria asta interioara, recomandata prin niste carti, nu e chiar la indemana, atata timp cat voi continua sa salivez conditionat de vederea vreunei etichete lipite pe ecrane. Mai ales pe astea noi, tratate antireflexiv.