In incercarea de a deconstrui propriul intelect, despre care am tot auzit ca sta in calea fericirii mele, stau si disec esenta expresiei acestuia, si anume limbajul. Intr-un fel este o forma de meditatie, pentru ca meditatia incearca sa creeze o disociere de fluxul gandurilor, iar orice gand are un cuvant asociat. Mai pe romaneste iau cate un cuvant, il dezbrac, il bag in apa rece, il storc, apoi il scot la soare si il atarn pe sarma sa-l usuce vantul. Vantul care sterge cuvantul. Dar ce parere aveti de romanescul “homo”? Un om pentru care imperativul genetic de a se cupla cu alta gena este inhibat. Un om pentru care ideea de gen si-a inversat sensul. Un manifest viu al stadiului evolutiv in care dorinta de a mai procrea este stoarsa, scoasa la soare si lasata la uscat. Stop codon, cum am mai auzit in genetica.

Deocamdata nu e nici un paradox. In limba latina “homo” inseamna om. Da, si femeia este om, nu e doar un junghi dintr-o coasta. Sa fi ajuns genele noastre atat de diluate si atractia dintre ele atat de slaba incat incep sa apara primele semne de stop joc? Orice este posibil. Anul asta am crescut cu jumatate de miliard, iar planeta, din cate stiu, nu s-a marit. Toata lumea stie ca n-ai ce cauta la sora ta, trebuie sa pui mana pe topor si sa te bati cu tribul de peste deal, unde gasesti o gena mai deosebita. Dar daca toata planeta va fi acoperita de acelasi trib, genele se vor afla destul de curand in fata unui paradox. Si trebuie sa se mute, sau muteze, sa faca ceva… O mutatie.

Nu e de joaca cu genele. Mai bine revin la cuvintele din meditatie. Acum e clar de ce nu prea mediteaza oamenii. Cand apar ganduri de genul asta te cam iei cu mainile de cap. Dar chiar daca nu meditezi, tot te iei cu mainile de cap. Pentru ca omogenizarea e in structura sociala, in educatie, in stiinta, in comunism si in democratie. Din 3 feluri de mancare facem un ghiveci, apoi o pasta, o pilula… o homeopilula. Am fost avertizat. Intelectul asta e o mare bestie. Unde este Unicul din mine?