Exista doua modalitati prin care informatia trece de la un punct la altul, pentru a fi interpretata si stocata. In prima dintre ele, daca luam de exemplu informatia sub forma de text, literele se aduna in cuvinte, care formeaza propozitii, ce contin una sau mai multe idei. Ideile se structureaza pentru a compune un mesaj. Mesajul este transmis doar dupa citirea tuturor cuvintelor, al propozitiilor, si descifrarea ideilor, proces ce poate dura, in cazul mesajului postat aici, intre 3 minute si 30 de ani, in functie de capacitatea de descifrare a ideilor. Interpretarea mesajului impune o anumita durata de timp pentru ca informatia sa treaca liniar de la un punct la altul. Acesta este un mesaj temporal. Cu cat procesorul este mai puternic, mai rapid, vibreaza cu mai multi GHz si proceseaza liniar mai multa informatie, cu atat mesajul temporal este interpretat mai repede. Exista sisteme care interpreteaza mesaje temporale in mai multe procese paralele, dar ele vor ramane in continuare temporale.

Exista insa mesaje interpretate instantaneu. De exemplu acele grupe de 2-3 cuvinte care, chiar daca au nevoie de timp pentru a trece prin procesul senzorial, de la ochi la creier, sunt interpretate la pachet, tot mesajul deodata, din prima. Eventual rezoneaza un “Aha!” si furnicaturi strabat corpul. Imaginea pachet a celor cateva cuvinte contine intregul mesaj, care este asimilat fara a trebui sa asteptam ca el sa treaca bucata cu bucata prin palnia interpretarii. Ca si cum interpretarea intregului mesaj era deja in memorie, si nu era vorba de o informatie noua, pe care trebuia s-o procesez acum.

Ca o analogie, pentru cine are la indemana un instrument muzical, interpretarea succesiva a notelor Mi si Si transmite un mesaj temporal iar interpretarea lor simultana transmite un mesaj atemporal.

Am intalnit o explicatie similara din perspectiva spatiala. Atomii pot transmite informatie prin contact, de la un vecin la altul, si a fost denumita locala. Sau pot transmite informatie prin rezonanta, chiar separati prin distante foarte mari, si a fost denumita non-locala.

Cheia in tot mesajul acesta cred ca este rezonanta armonica. Cu cat ne uitam mai des la ceas, cu atat suntem mai dominati de procesele liniare ale traficului de informatie. Cu cat suntem mai in armonie cu ceea ce gandim, spunem si facem, iar rezonanta aceasta este resimtita in “toti porii”, cu atat iluzia timpului se va destrama in momentul prezent, in care traim de fapt cu totii.