Pestisorul de aur, simbolul erei ce tocmai ajunge la punctul sau Omega, ne indeplineste orice dorinta. Si cum aceasta era inchide un ciclu temporal mai mare, as putea spune ca e un fel de ultima dorinta. Colaborezi sau te intorci de unde ai plecat, ca sa mai incerci o data?

Competitia este considerata motorul societatii, fara de care lucrurile ar sta pe loc si nu ar evolua. Iluzia unor resurse limitate ma face sa ma zbat dupa cireasa de pe tort, sa ma scol dimineata ca sa fiu primul la coada, iar cand se deschid portile, sa dau navala, calcandu-i pe toti in picioare. Intr-adevar, competitia este motorul unei astfel de societati. Cat despre evolutie, asta ramane sa stabileasca fiecare, in functie de cat de implinit se simte ca partas la globalizarea consumului resurselor planetei.

Colaborarea este insa altceva. Este insasi evolutia. Colaborarea cu viata terestra, animala sau vegetala, ne va deschide portile catre colaborarea interplanetara. Dovada ca stim sa colaboram ne va aduce in dar acea abundenta care creeaza stele. Ne va aduce in dar lumi noi de explorat. Civilizatii care au depasit multe stadii de evolutie asteapta sa ne invete. Asteapta sa nu ne mai omoram intre noi. Sa nu ne mai taiem craca de sub fund.

Pentru ca prima conditie a colaborarii inseamna sa accepti dorintele celorlalti. Si nu vor veni peste noi sa ne impuna nimic.