Alegeri de doi poli
In permanenta avem alegeri. Simturile primesc informatii sub forma de tipare vibrationale ce sunt comparate cu cele memorate anterior. Rezultatul acestor comparatii este intotdeauna de natura binara: cunoscut sau necunoscut, iar tiparele cunoscute, sau familiare, vor inclina in permanenta balanta alegerilor. Calea batatorita pare mai sigura, si pe masura ce cararile initiale devin santuri adanci, obisnuintele comportamentale isi infig radacinile tot mai profund in negura simturilor trecute. Intre momentul producerii unui eveniment si perceptia lui exista un interval de timp dependent de distanta si de viteza de propagare a vibratiilor generate de acel eveniment. La acest interval se adauga timpul necesar pentru ca informatia sa fie comparata cu memoria, pentru ca apoi sa fie aleasa reactia cea mai potrivita. Am vazut deja, cararile adanci ale dorintei de supravietuire produc reactii instinctive mult mai rapide decat ale unui ciripit de mierla.
Intr-o concluzie preliminara, facem alegeri bazate pe gradul de familiaritate al evenimentului, distanta pana la el si evaluarea comparativa a impactului efectelor pe care ar putea sa le aiba asupra noastra. Impactul este evaluat bineinteles tot pe baza experientelor senzoriale stocate deja in memorie. Toate acestea depind de timp. Cu fiecare alegere, atentia noastra este focalizata pe trecut. De fiecare data cand emitem o judecata, bun, frumos, imoral, cald, dulce, vechi, absent, inalt, verde, moale, greu sau prost, o facem pentru ca ne bazam pe timp. Timp stocat in memorie, lumina franata de straturi gravitationale, intoarsa in ea insasi, condensata si inchisa intre oglinzi. Lumina care se zbate in cautarea unui centru stabil, din care sa admire nemiscata si impasibila trecerea timpului. Fara sa se dea cu capul de pereti luciosi in cautarea alegerii perfecte iluzorii, a propriului ecou.
Alegerile nu produc nici un viitor, nu este nimic de ales decat repetarea memoriilor, rearanjate in fel si chip, spoite de aceeasi pacaleala a garantarii supravietuirii. Dormim intr-un magnet, si sarim de la un pol la altul, pentru doi poli.